dinsdag 13 maart 2012

Rob's credo, anno 2009

Toen Rob en ik in 2009 bezig waren verliefd te worden op de Anna Koosje, heeft hij in een spontane bui een soort beginselverklaring op papier gezet. Het is een mooie melange van ratio en gevoel, van praktisch en ideëel.
De verliefdheid op Anna Koosje heeft zich intussen ontwikkeld tot een vaste relatie (à trois, en misschien wel meer, she's quite a lady!) maar de uitgangspunten deugen nog steeds. Hier zijn ze:
ANNA KOOSJE  
Gedachten bij het samengaan en leven met het motorschip Anna Koosje.  
Inleiding 
Het weerzien van het schip op 3 oktober 2009 gaf een aangenaam gevoel van blijheid. Ook de eerste reacties van Karin en Pleun waren leuk en positief. Dat gevoel is in de loop van de dag zeker niet minder geworden. Als we hiermede verder gaan is het terecht wat ideeën op papier te zetten over hoe nu verder met de gedachte van “one owner, two captains”. Gelukkig kunnen we terug kijken op een leven waar veel ervaringen zijn op gedaan en waarbij het bootleven niet onbekend is.  
Overwegingen -         
We hebben veel dingen in het leven te leen en dienen er als goed rentmeester mee om te gaan.
-         De Anna Koosje is voor onze geboorte gebouwd en zal hopelijk nog lang na ons bestaan.
-         Wat goed is voor het schip is goed voor de opvarenden.
-         Aan boord ontmoet men elkaar in vriendschap om te genieten van wat het schip en het water ons te bieden heeft, om maatschappelijk relevante dingen uit te wisselen, om plezier te hebben en met- en bij- elkaar betrokken te zijn.
-         Dit was al zo op de Alcedo. Het aan boord zijn is een vorm van deelbezit. Je bent geen gast of bezoeker, tenzij je als zodanig bent uitgenodigd.
-         Respect naar elkaar en overleg zal aan de basis van ons samenwerkingsverband moeten staan. De ander kan het nooit verkeerd bedoelen.
-         Het in wederzijdse samenwerking en afhankelijkheid dingen voor elkaar krijgen is gebaseerd op synergie, win-win en proberen eerst te begrijpen voor dat je zelf begrepen kunt worden (Covey).  
 Missie  
Het moet voor iedereen die op de Anna Koosje komt en/of meevaart plezierig zijn om daar te vertoeven, te werken, te verblijven, te overnachten en nautisch bezig te zijn. Alles wat dit dient is goed en zo niet wordt het verwijderd of aangepast. Enige vorm van inschikkelijkheid betekend je dienstbaar opstellen ten behoeve van de gezamenlijkheid zonder dat het pijn doet.  

Praktische uitvoering  
Of ik met het voorgaande alle situaties betreffende jullie en ons potje sambal kan oplossen weet ik niet. Je komt wel een heel eind. We zullen moeten praten over bedden en beddengoed. Bezoekers nemen hun eigen spullen mee, maar er is altijd wel wat aan boord. De keuken heeft een soort ijzeren voorraad aan peper, zout kruiden, rijst, macaroni e.d. Bij vertrek gelieve aan te vullen, vooral het toiletpapier. Techniek gaat vanzelf en wordt in een logboek bijgehouden. Er wordt sowieso een logboek bijgehouden. Aanpassingen gebeuren alleen in overleg, lijkt mij. Veel details zullen met name worden vastgesteld als Johan en ik, eventueel met nog wat anderen in het begin intensief gaan oefenen. Over de variabele kosten van het verblijven en varen moeten we spreken. Zoals ik me kan voorstellen over veel dingen nog te spreken. Het gevolg zal dan wel zijn dat er lijstjes gemaakt worden. Dat wordt een stuk gemakkelijker als het voorgaande ons allen aanspreekt.  
Rob van der Meulen, Prinsenbeek, 4 oktober 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.