vrijdag 13 april 2012

Bingen, 85 meter hoog

In de opvaart houdt "het gebergte" abrupt op bij Bingen. Letterlijk op de meter nauwkeurig kun je aanwijzen waar de felle stroom afzwakt naar iets dat we van de Waal ook kennen. De andere kant uit is het natuurlijk ook het punt waar in de afvaart de stroomversnellingen beginnen. Onze grondsnelheid nam abrupt toe van een kilometer of zeven naar 10,4. Terugrekenend betekent dat een afname van de tegenstroom van acht naar vierenhalve kilometer, en dat zie je terug in het uiterlijk van de rivier. De wilde, smalle Colorado die tussen steile rotsen naar beneden raast, wordt ineens een brede, trage Mississippi met griendachtige oevers.


In Neuss hadden we gemeten dat we 24 meter boven zeeniveau zaten. Vanmorgen in Bingen gaf de GPS 85 meter aan. Over een rivierlengte van 160 kilometer hebben we dus 60 meter geklommen, op eigen kracht, zonder sluizen, dus per kilometer een kleine veertig centimeter. Het is een andere manier om ons hoge dieselverbruik te duiden. Ja we waren bezig de stroom dood te varen; we waren ook bezig 75 ton een flink eind omhoog te drukken.


De zorgen die we hadden over lig- en aanlegplaatsen zijn tot nu toe ongegrond geweest. Er heeft nog nergens iemand een probleem van gemaakt dat we op plekken voor beroepsvaart lagen, waarbij we er natuurlijk wel op attent zijn geweest ons eerst bij de betreffende Behörde te melden.






In Koblenz kregen we bevestigd dat je een stad snel leert kennen als je er een boodschap hebt, zoals schakelaartjes kopen. In Bingen kwam ik erachter dat dat ook werk als je een glasbak zoekt. Toen ik die eenmaal had, heb ik daar op schurkse wijze ook een jeneverkruik in gegooid. Sorry, Malta Glasrecycling BV, sinds ons bedrijfsbezoek vorig jaar weet ik wat voor ellende jullie daaraan hebben!


Terugfietsend kwam ik ons middeleeuwse kasteelschip uit Koblenz weer tegen, nu aangemeerd aan een Bingense kade. 



En waarom ze een station zo noemen begrijp ik niet, zo precieus en toch grof!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.