zondag 29 april 2012

Frankfurt en Offenbach

Frankfurt is een belangrijk financieel en commercieel centrum. De Deutsche Bank en de Commerzbank zijn er gevestigd; tot een paar jaar geleden ook de Dresdner Bank, die nu is opgegaan in de Commerzbank. En natuurlijk de Europese Centrale Bank. Toen er nog een naam gevonden moest worden voor de gemeenschappelijke Europese munt die nu Euro heet, leek het me een briljant idee die Franc of desnoods Eurofranc te noemen, en die te laten bewaken vanuit Franc-fort. Maar mij vroeg niemand wat.


Opgestoken vinger
Geld en handel zitten Frankfurt in het bloed. De Frankfurter Messe is al sinds de elfde eeuw een begrip. Bankiershuizen als Rothschild en Metzler, die door de eeuwen heen geld hebben verdiend en verloren met de financiering van handel en oorlogen, hadden er hun oorsprong.






Alleen merk je daar weinig van wanneer je op weg naar de Alpen en verder over de Autobahn raast. Varend over de Main, een van de oorspronkelijke slagaders van de stad, is dat anders, ook al is de scheepvaart inmiddels van verwaarloosbaar belang. Die rol is overgenomen door de luchthaven, voor luchtvracht de grootste van Europa, en voor passagiers de op twee na grootste, na Heathrow en Charles de Gaulle.


Vanaf de Main gezien spreekt Frankfurt van macht, zelfbewustzijn en eigenwaarde. Soms uitlopend op arrogantie, getuige de opgestoken vinger van het vroegere Dresdner Bank gebouw.


Mainoever Frankfurt
Gisteren brak ineens de zomer uit. Terwijl wij van familie en vrienden thuis hoorden dat zij in Holland een koude, gure dag hadden, was het bij ons 28 graden.Voor Rob en mij tijd voor T-shirts en onze belachelijke Jezus-sandalen. Ook de mensen in Frankfurt genoten, op de oevers aan weerszijden van de rivier die zijn aangelegd als prachtige parken. Op sommige plekken deed het denken aan het Vondelpark op een augustuszondag.



Oeverpark Offenbach
Zo'n oeverpark was er ook iets verderop, in Offenbach - een naam die ons iets anders suggereerde dan wat er te vinden was, maar dat lag aan ons. Wij dachten aan Hoffmann's Erzählungen, of les Contes d' Hoffmann van de Frans-Duitse componist Jacques Offenbach. Die was zo komen te heten doordat zijn vader, de Joodse cantor of chazzan Isaac Ben-Juda Eberst, zijn naam had laten veranderen in Offenbach, de plaats waar hij vandaan kwam.
Ook dit park lag vol met picnickende, spelende en minnende mensen. Maar vanaf het water was het ook een officieel aangegeven binnenvaartaanlegplaats. Het leverde dan ook bij een aantal mensen sippe gezichten op toen wij met onze dertig meter zwart staal hun uitzicht kwamen benemen - en onszelf aan een borrelplek in het groen hielpen.
Maar Offenbach nam 's avonds wraak. De luid vertsterkte hoempa en housemuziek hield pas om drie uur op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.