vrijdag 4 mei 2012

Schweinfurt

Schweinfurt heeft weer een heel eigen benadering gekozen voor de wederopbouw van de stad. Würzburg heeft zo te zien geprobeerd het historische stadsbeeld op detailniveau terug te halen, zodat je hier en daar denkt dat je in een gebouw of straat uit de zestiende eeuw bent. Waarbij er dan toch iets niet klopt, al weet je niet precies aan te geven wat.
Schweinfurt heeft alleen de grote lijnen hersteld, zoals het stratenplan en de gevelcontouren. Daarbinnen is met grotere vrijheid gewerkt met materialen en vormen. Het resultaat is een stad die ook zijn recente geschiedenis lijkt te erkennen en in zich op te nemen, in plaats van die toe te dekken of te ontkennen.


gerestaureerd oud en functioneel nieuw bij volle maan

Dit is de bijna sacrale entree van het museum Georg Schäfer. Geen idee wat er binnen te zien is, maar de buitenkant verleidt en verlokt tot opstijgen en transcendentie.
Dit fotootje wilde ik er even bij hebben omdat het rijmt op een beeldengroepje dat we in Eberbach in het park zagen. Daar was het een groep everzwijntjes; hier in Schweinfurt natuurlijk een paar gewone varkentjes.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.