... die zelf niet op de blog konden komen:
(de plaatjes heb ik erbij gezet)
Roemenië, Drobeta Turnu Severin, woensdag 30 mei 2012
Na onze aanmonstering in Belgrado zijn wij oostwaarts door Servië gevaren, om na het bereiken van de Roemeense grens onze weg in zuidoostelijke richting door Niemandsland te vervolgen. Aan bakboord de Roemeense oever, aan stuurboord de Servische. Het landschap verandert vrij plotseling van glooiende hellingen naar steile wanden: we varen door het Eiserne Tor.Na het doorkruisen van deze prachtige kloof van enkele tientallen kilometers meerden wij gisteravond aan de kade van Drobeta aan. Hier troffen wij niet meer blauwgrijsogige Serven, maar Roemenen. De ontvangst was bijna hartelijk te noemen. In de volksballade Miorita, het lied van de nederige opofferingsgezindheid, wordt het karakter van het Roemeense volk geprezen als uitdrukking van een ingeboren zachtmoedigheid, een volk dat er nooit naar verlangt om andere volken te overheersen. Dit zou ook al gegolden hebben voor het Dacië van koning Decebalus. Hoe het ook zij, de vriendelijke benadering is opmerkelijk.
Decebalus Rex Om de regio van het Eiserne Tor is vanwege de strategische ligging door de eeuwen heen gestreden. Trajanus liet in zijn strijd tegen de Daciërs in Drobeta tussen 103 en 105 AC een stenen brug over de Donau bouwen, die met zijn lengte van ruim een kilometer de grootse brug van de oudheid was en die de Romeinen in staat stelde de legers van de laatste koning der Daciërs, Decebalus, in bloedige veldslagen te verslaan. Deze koning wordt nog altijd als een held vereerd wordt door de Roemenen. Het verloop van de oorlog tegen de Daciërs valt nog altijd te lezen op de zuil van Trajanus in Rome, die gebouwd is door Apolodorus van Damascus, die tevens de ingenieuze ontwerper van de Donaubrug was.
Trajanus gedenkplaat. Oorspronkelijke plek zit nu 30 meter onder de waterspiegel
Overigens bedroeg de oorlogsbuit uit Dacië volgens de oude historicus Dio Cassius maar liefst uit 165.500 kg goud en 331.000 kg zilver!De oorsprong van het Roemeense volk is naar Drobeta te herleiden, doordat de achtergebleven soldaten van keizer Trajanus zich hier vermengden met de plaatselijke bevolking. Roemenië is dientengevolge ook een Romaanstalig land in een regio waar Slavische talen overheersen.Het is niet alleen de kennismaking met een ons volledig onbekend gebied - maar ook de nadere kennismaking met ons reisgezelschap in de intimiteit van het gezamenlijk varen, eten en slapen van dit fijne schip - die deze tocht tot een bijzondere ervaring maakt. Wij wensen de Anna Koosje en haar opvarenden een behouden vaart!Frits en Yvon
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.